Resepi #4 : Laksa Penang - PENGEDAR SHAKLEE TERENGGANU♥ PENGEDAR SHAKLEE TERENGGANU♥: Resepi #4 : Laksa Penang

4/27/2012

Resepi #4 : Laksa Penang

Hamizah | 4/27/2012 04:57:00 PM | 0 Komen
Photobucket

aku berjaya memasak laksa penang yang menjadi salah satu makanan kesukaan aku time-time pregnant ni...haha! satu kepuasan di situ...AKU BERJAYA!!!

B A H A N - B A H A N
*untuk  dikisar
1. ikan yang direbus dan di'isikan' (air rebusan simpan untuk buat kuah)
2. Bawang merah 8- 10 ulas
3. Bawang putih 4-5 ulas
4. Halia 3-4 cm
5. Cili merah 4 biji

* untuk dibuat kuah
1. Asam keping 3-4 keping
2. Air asam jawa setengah cawan
3. Belacan 3 cm
4. Bunga kantan 2-3 batang
5. Daun kesum (ikut suka)
6. Garam secukup rasa

* untuk dibuat ulam
1. Mentimun
2. Kobis / Salad
3. Cili padi & Cili merah
4. Limau kasturi
5. Bawang

C A R A - C A R A

1. Air rebusan direbus bersama dengan bahan yang dikisar dan bahan untuk kuah
2. Semuanya masak sekali pastu letak la garam secukup rasa.
3. Haha. Senang je kan? Bila siap dan cukup rasa makan la~

R A H S I A / P E T U A
1. Tulang ikan di kisar dan di tapis sebelum dimasukkan ke dalam kuah. Konfem kuah menjadi~
2. Asam keping dengan air asam jawa WAJIB letak sebab asam keping nak buat kuah masam tapi air asam jaya nak memaniskan kuah yang terlebih masam...paham ke?~



SEKIAN, RESIPI MAKAN TENGAHARI HARI INI~


don't forget to stop at BABY LILI DESIGN...

ARTIKEL MENARIK YANG LAIN

No comments:

Post a Comment

♥♥ Conteng La Kalau Sudi ♥♥

PENGEDAR SHAKLEE TERENGGANU♥ © . Designed by MaisarahSidi.com